Hírek

Letölthetők a munkaterv sablonok

2019.01.21 21:19

Kedves Kollégák!

A szakács zárt felületen Gábor által elkészített munkaterv sablon letölthető!

Kiss Rita

MAGYAR CUKRÁSZDÁK ÉS KÁVÉHÁZAK

2018.12.01 21:22

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették. A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében....folytatás a Hírek fül alatt.

Bp. 2018.12.

MEghívó a BGE "Biztonságos – Minőségi - Mentes vendéglátás" rendezvényére

2018.11.30 21:54

Kedves Kollégák!

 
A Budapesti Gazdasági Egyetem vezetősége nevében szeretettel meghívunk Titeket az Egyetemen megrendezésre kerülő "Glutén és más mentes" alapanyagok témakörében szervezett tanácskozásra, konferenciára.
Mellékelten küldöm a részletes meghívót, és a jelentkezési lapot.
 
Üdvözlettel: Tóth Gábor

Meghívó

Örömmel hívjuk Önöket a Budapesti Gazdasági Egyetem, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, a BGE KVIK Fenntartható Vendéglátás Kiválósági Központ és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete közös szervezésében megrendezendő

„Biztonságos – Minőségi - Mentes vendéglátás”

tanácskozásra, amelynek

Időpontja: 2018. november 30, péntek, 10 óra

Helyszíne: BGE Markó utcai épület, Aula (1055 Budapest, Markó utca 29-31.)

 

MAGYAR CUKRÁSZDÁK ÉS KÁVÉHÁZAK

2018.11.21 22:46

A szegedi Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat első kötetei a gasztronómia területét érintették. A jó magyar pálinka, A jó magyar sör, A magyar húsmívesség, a Mindennapi kenyerünk hagyományos, kézműves szakmák hazai történetét és kiváló szereplőit mutatta be portrériportokon keresztül. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

 

Mi volt Békés megye kultikus édessége? Hogyan készítik Szolnokon az Islert? Melyik desszert nyerte meg több mint száz éve a Párizsi Édesség Világkiállítás fődíját? Mikor alakultak az első hazai cukrászdák? Mi az első magyar termék, amely bekerült a világ legjobb ötven élelmiszere közé? Milyen hungarikumok vannak az édességeink között? Hol kóstolhatjuk meg minden évben néhány hétig az összes fennmaradt Kossuth nevével fémjelzett süteményt? Ki volt Kérszigeti Dékány Mihály? Milyen volt cukrászdát üzemeltetni a Horthy-korszakban, az ötvenes években vagy a hetvenes években? Mi mindent lehet grillázsból készíteni? Melyik kisvárosban ápolják a Rákóczi-túrós hagyományát, s ki volt a sütemény névadója?

A Magyar cukrászdák és kávéházak című kötet családtörténetei számos ilyen kérdésre adnak választ, s közben a történetek sorai között végigjárhatjuk évtizedek, sőt évszázadok generációs fejlődését, küzdelmét, amelyben ott van a történelmi háttér változó időszaka, ott van az édesapák hite, s ott van a fiatalok megújuló és megújító ereje.

A rendszerváltás óta sorra nyitottak a cukrászdák, amelyek az egykori hazai tradíciókra építve alakították ki a kínálatukat. Ma már újra természetes szokásunk lehet, hogy vasárnap beülünk a családunkkal a kedvenc cukrászdánkba, vagy a családi összejövetelre összeválogatjuk a süteményeket – éljünk az ország bármely pontján. Hogy ez valódi nemzeti értékünk, akkor vesszük észre, amikor külföldön járva nem találjuk a megszokott cukrászdákat és a frissen kapható süteményeket.

Az elmúlt években a hazai kínálat jelentősen kibővült, a Monarchia időszakában született tradicionális magyar süteményeknek megjelentek az újragondolt változatai, vagy a francia típusú trüffel krémek, mousse torták, monodesszertek, új technológiákkal, új ízekkel. S közben évente próbára teszi és ösztönzi a kísérletezésre a hazai cukrászokat az ország torta verseny. Kaphatunk ma már szinte minden jobb cukrászdában cukormentes és gluténmentes finomságokat. Az egykor világviszonylatban is meghatározó magyar cukrászat hagyományai újra minőségi irányt vesznek, s teret kapnak az újítások, a kreatív különlegességek.

A magyar cukrászatba ahogy bepillantunk, valódi értékekkel találkozunk, bizakodással és bátorító erővel olvashatjuk a szakma vonzerejét. Ma is érdemes minőségi, kézműves munkával foglalkozni. Erről szól az a közel száz portré, amely a cukrász szakma színe-javát mutatja be.

Nem csak az ünnepi időszak tartalmas szakmai időtöltése lehet a könyv lapozgatása, hanem a szakoktatók hasznos információk birtokába is juthatnak.

Megrendelhető: xantuszkonyv@gmail.com     

 

 

Bihari Zoltán: Magyar cukrászdák és kávéházak

Nemzeti Értékek Könyvkiadó, Szeged, 2018.

Méret: 290 x 235 mm

Oldalszám: 432

Keménytáblás, színes, fotókkal.

Ár: 9450.-Ft

ISBN 978 615 587 602 8

2018 VSZOE összejövetel. Az MKIK-t Vörös-Gubicza Zsanett képviseli

2018.05.20 21:23

Kedves Tagtársak!

A 2017/18-as tanév zárásaként szeretettel látunk benneteket éves találkozónkon.  Első vendégünk Vörös-Gubicza Zsanett az MKIK új Oktatási és Képzési Igazgatója, aki a szakmunkásképzés jövőjéről fog beszélni. Többen jeleztétek, hogy szeretnétek kérdezni az Igazgató asszonytól, ami természetesen lehetséges lesz. Megbeszéltük vele, hogy kérdéseinket előre megadjuk neki, így a felkészülését az adott témában megkönnyítjük.

Arra kérünk benneteket, hogy akinek bármilyen kérdése van az Igazgató asszonyhoz, az írásban juttassa el hozzánk, a vszoe2014@gmail.com – és zsolnayg@gmail.com   címére. Természetesen a helyszínen megfogalmazódott kérdésekre is válaszolni fog.

Mivel ez a téma mindenkit érint, ezért kérünk benneteket, hogy mutassátok meg ezt az e-mailt az iskolátok igazgatóinak, gyakorlati oktatásvezetőinek, és kivételesen őket is várjuk szeretettel, attól függetlenül, hogy nem tagjai az egyesületünknek. Csak annyit kell tenniük, hogy előzetesen jelzik a VSZOE e-mail címére részvételi szándékukat.

Szokás szerint Tőletek is várjuk a részvételi szándék mielőbbi megerősítését, hisz étellel-itallal készülünk a fogadásotokra, és a Dobos C. József Iskolában sem mindegy, hogy melyik termet készítjük elő.

A jelentkezéseket legkésőbb június 15-ig küldjétek el! Részletes program a zárt felületen!

Bp. 2018.05.20

Köszönettel, Vezetőség

Taggyűlés 2018 meghívó

2018.05.12 21:27

Kedves Tagok és Tagjelöltek!
Kedves Kollegák!
Közeledik a 2017/18-as tanév vége, tehát a megszokott gyakorlatnak megfelelően rövidesen
újra találkozunk. Az idei éves taggyűlésünket:

2018. június 23-kán szombaton tartjuk
Budapesti Vendéglátóipari és Humán Sz.C.
Dobos C. József vendéglátóipari Szakképző Iskolájában

(1134 Budapest, Huba u 7.)

A meghívott személyekkel még folynak a tárgyalások. Ahogy minden egyeztetés befejeződik
és visszaigazolás megtörténik, tájékoztatni fogunk benneteket a részletes programról. Annyit
elárulhatunk, hogy az idei évben is több érdekes témával készülünk.
Felhívjuk figyelmeteket, hogy a Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató kitüntető címre még lehet
ajánlásokat tenni. (Eddig egy érkezett). Az ajánlásokat Zsolnay Gábor elnök úr részére kérjük
küldeni. (zsolnayg@gmail.com.)
Minden kedves tagtársunkat szeretettel várjuk. Az a kérésünk, hogy a VSZOE vagy Zsolnay
Gábor e-mail címére (vszoe2014@gmail.com, zsolnayg@gmail.com) jelentkezzetek be, hogy
megfelelően elő tudjunk készülni.
Szokás szerint a taggyűlés kiváló alkalom arra, hogy aki ezzel elmaradt, befizethesse éves
tagdíját, amely változatlanul 6000 Ft. Természetesen idén is lehetőség van az átutalással
történő tagdíjfizetésre. (Folyószámlánk: OTP Bank 11718000-29906022-00000000)
Ha valaki most szeretne csatlakozni az Egyesülethez, természetesen erre is lehetőség lesz.
A közeli viszontlátás reményében, az elnökség nevében:

Zsolnay Gábor
VSZOE elnök

Budapest, 2018. május 12.

Közgyűlés 2017 meghívó

2017.10.12 21:30

Tisztelt Egyesületi Tagok!

Kedves Kollegák!

Szinte hihetetlen, de tény, hogy kiléptünk a „bölcsődés időszakunkból”. Novemberben leszünk három évesek. Ezzel az alapszabályunk értelmében az Egyesületet életre hívó elnökség mandátuma lejár. Így közgyűlésűnk egyúttal választmányi gyűléssé kell, hogy alakuljon. Ez a tény különösen fontossá teszi, hogy minél többen megjelenjetek november 11-kén szombaton. A helyszín a Huba utcai Dobos C. József Iskola lesz. Kezdés: 10 órakor.

Annak érdekében, hogy megfelelően tudjunk technikailag felkészülni, kérek mindenkit, legkésőbb november 5-ke éjfélig jelezze jöveteli szándékát. Technikai okokból az én címemre (zsolnayg@gmail.com).

Az alapszabályunk értelmében a következő elnökség mandátuma 5 évre fog szólni. Bármely tagunk tagja lehet a három fős elnökségnek, amely az elnököt tagjai közül maga választja meg. Ha valaki jelölni szeretné magát, vagy valamelyik tagtársunkat, az kérjük a jelzett időpontig írja meg szándékát. A jelöltek lehetőséget fognak kapni arra, hogy a közgyűlésen elmondják elképzeléseiket. A választáson csak az vehet részt, aki az idei évre érvényes tagsággal rendelkezik.

A közgyűlés arra is lehetőséget fog teremteni, hogy új tagok kerüljenek felvételre, illetve aki jónak látja, befizethesse a 2018 évi – az elnökség szándéka szerint változatlan összegű – tagdíját. Lehetőség lesz arra, hogy aki az előző ciklusban a tagdíját átutalással fizette, átvegye az erről kiállított és még át nem vett számlát.

Rövidesen megküldjük a közgyűlés programját is, amely még egyeztetések, visszajelzések miatt nem végleges. A tervek szerint a programot legkésőbb 15,30 kor zárjuk.

Budapest, 2017. október 12.

 

 Mindenkit tisztelettel köszönt:  Zsolnay Gábor

 VSZOE elnök

 

Közgyűlés a Gundel Étteremben - 2017 június 24

2017.06.01 21:32

Éves taggyűlés!!!

2017 június 24-én tartjuk

Gundel Étteremben

(1146 Budapest Gundel Károly út 4.)

Javaslat a

Kiváló Vendéglátó Szakmai Oktató

kitüntető cím adományozására

Javaslat a.docx (19833)

 

MKVM programok tanároknak és diákoknak fél áron

2016.11.17 21:44

Kortárs cukrászat!

Diákok és tanárok részére 1/2 áron biztosítja a szervező a belépést!

https://www.mkvm.hu/index.php?p=koncertlist&id=1434&tbl=program

Köszönet érte!

Az új érettségi tájékoztató a belső oldalon, tagoknak- a hírek fül alatt!

2016.11.17 21:42
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>