https://www.turizmusonline.hu/friss/cikk/__visszahozni_a_pincer_szakma_becsuletet?utm_source=newsletter&utm_medium=vendeg__hotel_hirlevel&utm_campaign=15483

2015.12.07 22:47

'Visszahozni a pincér szakma becsületét!'

Ezúttal a pincérszakma jövője került napirendre a Vendéglátóipari Szakmai Oktatók Országos Egyesületének (VSZOE) és a Magyar Éttermi Mesterek Klubjának együttesen szervezett ülésén a Dobos C. József szakiskolában.

 

Az ülés első számú célja a pincértanulóknak oktatandó tananyag egységesítése volt, hogy a kollégák a különböző vizsgákon, versenyeken egyforma elvárásokat tudjanak támasztani a tanulók felé. Az esemény jelentőségét az is mutatja, hogy szombat délután 34 kiváló gyakorló pedagógus jelent meg az ország minden tájáról (Szeged, Gyöngyös, Sopron, Gödöllő, Vác, Zsámbék, Szolnok, Kecskemét, Felcsút, Baja, Budapest, Szekszárd), hogy a tavaly júliusban megkezdett munkával tényleges eredményeket érjenek el, ezúttal a pincér szakoktatás területén.

Tóth Gábor, a tavaly júliusban megalakult VSZOE alelnöke bevezetőjében kifejtette, hogy komoly problémák vannak a pincérképzés területén. Nem elég, hogy országosan is hiány van a pincérekből, egyre kevesebb a pincér tanuló és nem oly régen voltak olyan hangok, amelyek még a pincér szakma létjogosultságát is megkérdőjelezték. Az utóbbi években többször alakították át a középfokú vendéglátó szakképzés számos elemét (szerkezetét, vizsgakövetelményeit, vizsgarendjét, a képzés tartalmát stb.).

Jelenleg nincs megfelelő étel és italismeret, holott ennek egyre nagyobb jelentősége van. A vendéglátóhelyeken tisztában kell azzal lenni, hogy a pincér mit visz ki a vendég elé, gondoljunk csak a legutóbbi uniós rendelkezésre, miszerint a vendéget többek között fel kell világosítani az ételekben előforduló allergizáló allergén anyagokról is.

Problémát jelent az is, hogy a pincérszakmában tanítandó elemeket más társszakmák kezdték átvenni: új trendeket teremtenek a borászok, borászatok, pálinkafőzdék és a kávé biznisz szereplői. Rengeteg, a pincérszakmára épülő divatos képzést indítottak az utóbbi időben a sommelier-től, baristától kezdve a mixer képzésig. A legfőbb probléma azonban, hogy ezen képzések alatt egy sor fontos ismeretet nem sajátítanak el a tanulók (pl. többek között terítést vagy étrend-összeállítást, de nincs általános élelmiszer, étel-és italismeretük sem) ugyanakkor ezekből a gyorstalpaló tanfolyamokból kerülnek ki manapság a jövő pincérjei.

Balogh István az Éttermi Mesterek Klubjának elnöke elmondta, hogy a mesterképzésben sincsenek jó tapasztalataik. Itt a legfőbb probléma, hogy mivel törvény írja elő, szükségből és kötelességből történik a vizsgázás, ezért nem mindenhol tartják be a mestervizsga előírásait. Ebben a kérdésben a kamarával való összefogást sürgeti a szakember, ugyanis a minőség emelése csak a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítható. „Célunk, hogy visszahozzuk a pincér szakma becsületét!”- fűzte hozzá a szakember.

Zsolnay Gábor elnök is az együttműködésre hívta fel a figyelmet. „Együtt nagyon nehéz, de egyedül lehetetlen!” hangsúlyozta, és a VSZOE által kínált előnyökre hívta fel a pedagógusok figyelmét. Elkészült a VSZOE weboldala, ahol folyamatosan osztanak meg a minőségi oktatáshoz szükséges hasznos tartalmakat, tananyagokat, feladatlapokat, feladatszerkesztő. anyagokat és módszertani segédleteket. A honlap működését a befizetett tagdíjakból tudják biztosítani, melyre minden év június 30-ig kell regisztrálni. A VSZOE elnöke kiemelte, az egyik legfontosabb feladatnak tartják a duális képzésre épülő, triális szakképzés feltételeinek visszaépítését az oktatásba. Csak ez segíthet abban, hogy a különböző munkahelyeken zajló foglalkoztatás eltérőségeit legalább részben egalizálni lehessen a képzésben.

A találkozón megjelent Vomberg Frigyes, a 2015-ös Bocuse d'Or világbajnokság magyar csapatkapitánya, a 2016-os európai döntő egyik szervezője is, aki a legújabb trendek bemutatásával segíti a pincér oktatók szakmai felkészültségét.

A Nemzeti Egység Klaszter vezetője, Asztalos István szintén felajánlotta a szervezet segítségét. Az ernyőszervezetként működő Klaszter célja a különféle területeken jelentkező problémák összefogása, javaslatok kidolgozása és a döntéshozók felé történő közös képviselet.

A célok kitűzését és az együttműködés összehangolását követően megkezdődött a tényleges szakmai tanácskozás a tananyag minőségi fejlesztéséről, valamint a pincér szakoktatás aktuális kérdéseiről.